top of page

Helden uit West

A1_HeldenuitWest 2023.jpg

Met Helden Uit West geeft Westerpaviljoen iedere zondagmiddag van 14:00 tot 18:00 een eerbetoon aan de grote smaakmakers van weleer die op muzikale wijze de sfeer op de Nieuwe Binnenweg en omstreken bepaalden. Een keur van dj’s, muzikanten, programmeurs, platenverkopers en andere creatievelingen die hun muzikale stempel op deze buurt drukten zullen dan met een deel van hun vinylcollectie te vinden zijn achter de draaitafels van het Westerpaviljoen.

 

Wanneer je in de jaren tachtig ging stappen en je wilde jezelf niet in het commerciële circuit begeven, dan zocht je je heil in de buurt van de Nieuwe Binnenweg. Hier draaiden de underground dj’s van Rotterdam in legendarische zaken als Otto, Full Moon, Tudor, Sunshine, en Beat Corner. In al deze zaken stond de funk in een hoog vaandel, zo hoog dat zelfs mensen van heide en verre naar deze contreien kwamen, omdat ze hun geliefde muziek nergens anders konden horen. Ja, als het eenmaal een top 40 notering had behaald, maar nooit zoals de dj’s in deze buurt het draaiden. Gedreven als zij waren speurden zij wekelijks platenzaken, markten en andere plaatsen waar het vinyl volop voorhandig was, af om elke keer weer hun dansvloer in vuur en vlam te zetten.

Maar niet alleen de discotheken gaven de muzikale toon aan, poppodium Rotown is meer dan een podium alleen, ook het legendarische jazzcafé Dizzy zit er nog steeds, evenals muziekcafé Easy, de rockliefhebbers gingen naar De Vagebond, in cafe Heavy werd muziek gedraaid en gespeeld die je thuis draaide als je een hele erge hekel aan je ouders had, en de Cita 2000 begon als alle zaken dicht gingen met top 40 muziek gedraaid door Nico Cita, de alleroudste dj van dat moment. Later konden verstokte doorzakkers ook nog naar Willens’n’Wetens van Parkzicht oprichter Will van Noorloos, waar Jules Deelder vaak achter de draaitafels te vinden was en zo waren er nog veel meer zaken.

 

Een aantal van de dj’s die heel erg bekend waren begonnen naast hun werk achter de draaitafels een platenzaak. De Nieuwe Binnenweg werd vroeger ook wel de platenboulevard van Rotterdam genoemd en begon eigenlijk al op de Oude Binnenweg bij It Records van DJ Onno Paloma. Ronald Molendijk had Tinseltown dat later werd omgedoopt tot Basic Beat en waar dj’s als Tiësto, Eric Denz da Denz en Harry Lemon 8 achter de toonbank stonden. Midtown was van Paul Elstak, drum’n’bass specialisten Dreazz en Nubian hadden Triple Vision waar o.a. DJ Alien en DJ Andre Dadi platen verkochten, DJ Git Hyper is nog steeds te vinden in het breed gesorteerde Demon Fuzz, Armand Blahowetz was de housespecialist in Rhythm Import, Bootsy Paul verkocht tweedehands platen in De Plaatboef, Martin Houtenbrink verkocht soul en jazz in zijn Shifting Gears met DJ Gene Williams, en DJ Tin Tin is vaak terug te vinden op de jazzafdeling van Vinylspot.

 

Kortom, indertijd was de Nieuwe Binnenweg van essentieel belang voor het muzikale klimaat in Rotterdam. Met Helden Uit West willen we de helden van weleer en minder lang geleden wederom in het voetlicht zetten achter de draaitafels van het Westerpaviljoen waar zij hun favoriete platen ten gehore zullen brengen. Dus wil je de sfeer van toen proeven kom dan langs bij Helden Uit West geniet van de oude smaakmakers van de Nieuwe Binnenweg en wie weet kom je (of moeten we U zeggen?) nog wat bekenden van vroeger tegen.

Beeldmerk WP olijf.png
bottom of page