top of page

Jazz Goes West

Algemene Poster.jpg

Jazz Goes West - Jazz in Wester Paviljoen

 

Het nieuwe jaar brengt een nieuw jazzpodium in het hart van Rotterdam. Wester Paviljoen presenteert in samenwerking met Stichting Gillespie een concert van WP All-Stars onder leiding van jazzdrummer Sander Smeets. 

 

Het concert is de opmaat naar grote plannen om op de zaterdagen met regelmaat jazzconcerten te bieden in het stijlvolle grand café en restaurant Wester Paviljoen. Het gaat hierbij om optredens van genoemde, door Smeets gevormde WP All-Star band met een wisselende bezetting van jonge en aanstormende jazzmusici. Deze vormt in de toekomst ook de begeleidingsband voor speciale gasten. Denk daarbij aan saxofonist Benjamin Herman, gitarist Anton Goudsmit, zangeres Fay Claassen of andere bekende namen. 

 

Helemaal in de stijl en grandeur van Wester Paviljoen duiken de all-stars en hun gasten in toegankelijke en tegelijk opzwepende jazzstijlen als soul jazz, hard bop en vocal jazz. Maar ook soul en funk worden, naar gelang de gasten, niet geschuwd. Muziek die een zweem van nostalgie oproept en tegelijk tijdloos en springlevend is. Muziek ook die thuishoort in een sfeervol grotestadscafé, om je bij een goed drankje in onder te dompelen. 

 

De WP All-Stars band hebben, ondanks hun jonge leeftijd al flink aan de weg getimmerd in de Europese jazzscene. Met naast Sander Smeets, pianist Robert Koeman, saxofonist Simon Rigter en contrabassist Matheus Nicolaiewsky. Een band die garant staat voor twee strakke en groovende sets vol pakkende thema’s en avontuurlijke solo’s. Een jazzband pur sang. 

 

Sander Smeets (1996) begon op zijn vijfde te drummen en melde zich op zijn 16e aan bij het conservatorium van Tilburg. Hij vervolgde zijn studie in Rotterdam, maar trok ook naar New Orleans om daar de fijne knepen van het (jazz)drummen te leren en in praktijk te brengen.   

Hij deelde het podium met grote namen uit de nationale en internationale jazzscene waaronder: Roy Hargrove, Rufus Reid, Ellis Marsalis, Peter Beets, Philip Harper, Khari Allen Lee, Jazz Orchestra of the Concertgebouw en vele anderen. In 2022 verscheen het eerste album van de mede door hem opgerichte bigband Dutch Jazz Collective. 

 

Grand café en restaurant Wester Paviljoen is al meer dan 20 jaar gevestigd in een ruim en historisch pand op de hoek van de Mathenesserlaan en de Nieuwe Binnenweg. Een stijlvolle en tegelijk laagdrempelige plek voor een breed publiek om te komen ontbijten, lunchen, borrelen en dineren. Én naar jazz te luisteren. Jazz vond reeds een weg naar WP via de keur van dj’s die er op zondagmiddag draaien onder de noemer Helden uit West. Daarnaast hoste het een concert van de winnaars van de Erasmus Jazz Prijs tijdens North Sea Round Town 2022. 

 

Stichting Gillespie werd in 2019 opgericht als de programmastichting van Jazzcafé Dizzy. Het organiseert nog steeds wekelijks de succesvolle jamsessie-dinsdagavonden in Dizzy, maar is daarnaast ook uitgegroeid tot een onafhankelijke stichting die live gespeelde jazz stimuleert en programmeert in Rotterdam en omstreken, met een speciale focus op jong en aanstormend jazztalent. 

Beeldmerk WP olijf.png
bottom of page